Hagen 90 år

Linje eik snohvit hovedbilde liggende SL

Hagen feirer i år 90 år! Historien vår starter i 1934. Brødrene Gustav og John Hagen som allerede hadde erfaring som snekkere og bygningsmenn, bestemte seg for å investere i en moderne snekkerimaskin og starte sitt eget snekkerverksted på gården i hjembygda Stryn.

Maskinen var flunkende ny - en US 600 fra Falkenberg - og den kostet kr 1.957,15 inkl ekstrautstyr. Den var bestilt fra Oslo og sendt fra Bergen med båt midtvinters. På grunn av sterk kulde måtte den tunge maskinen dras over isen det siste stykket inn til land. Med hest og slede, og med mange hjelpende hender, ble vidunderet fraktet til et lite kjellerlokale på gården Hagen. Men helt uten håndredskap var det vanskelig å klare seg. I tillegg til den nye maskinen måtte man ha både vanlige høvler og spesial høvler.

Leif Hagen og Magne Solvik med den første maskinen

Oppgavene var varierte. De lagde blant annet revekasser, dører, vinduer og trapper. Det første trappeverkstedet manglet trapp og var så trangt at man måtte ut for å skifte mening. Trappene ble tegnet i full størrelse på gråpapir på stuegulvet i hovedetasjen. Trappene ble tegnet for hånd frem til 1982 da en som smått kom i gang med å konstruere trappene ved hjelp av data.

Man arbeidet sent og tidlig på gården og på verkstedet. Barna var ikke gamle før de måtte hjelpe til. De sorterte emner og plukket kapp. "Det er lett å kjenne om en trapp er god å gå i, men du må være fagmann for å vite hvorfor." Kunsten å bygge en god trapp var en del av lærdommen som trappesnekkeren John lot gå videre til neste generasjon.

Andregenerasjon fotografert i 1954. Fra venstre: Torill, Trygve, Judith, Åse, Leif, Ivar, Elias, Ingrid, Asborg og Agnes.

I 1946 hadde man vokst ut av kjelleren og bygde et nytt anlegg på Visnes i Stryn med hele 150m2 produksjonslokale. I 1952 ble det bygget et påbygg. Med mer plass og økende produksjon kom nye maskiner på plass: Kløyvsag, kappsag, boremaskin, fres, dimensjonshøvel, båndpussemaskin og båndsag. Over tid har vi vokst og bygget på i flere etapper. I dag har vi 7.000m2 produksjonsareal og 1.400m2 til lager. Vi har 11 butikker og leverer og monterer i hele Norge.

Vi har spesialisert oss utelukkende på å produsere trapper. Bedriften drives av tredjegenerasjon, og tre generasjoner er inne på eiersiden.

Trygve Hagen - leder fra 1973 til 2006

Nøkkelen til at vi i år feirer 90 år er viljen og evnen til fornyelse. Det å gjøre endringer - få til forbedringer - er det vi liker og kan. En slik innstilling krever flinke medarbeidere som er nysgjerrige og som ønsker å utvikle både seg selv og bedriften videre. Vi er heldige og har man mange slike i firmaet. Det er et godt utgangspunkt for videre utvikling. Vi er stolte av at vi fortsatt har produksjon i Norge. 90 år etter oppstarten bidrar vi fortsatt med norsk verdiskapning.